Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Alistair Overeem beëindigt kickbokscarrière en gaat de politiek in

De Nederlandse kickbokskampioen Alistair Overeem heeft aangekondigd dat hij zijn succesvolle carrière in de vechtsport beëindigt en de politieke arena betreedt. Overeem, die op 43-jarige leeftijd meerdere wereldtitels in het kickboksen heeft gewonnen, maakte zijn beslissing bekend in een interview met tijdschrift Panorama.

In de politiek zal Overeem fungeren als lijstduwer voor het Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. Van Haga verwelkomde Overeem in de politieke wereld en verklaarde op X (voorheen Twitter): “Vechtsportlegende Overeem ruilt de ring in voor de politieke arena. Samen met BVNL zal hij de echte gevechten aangaan voor de toekomst van Nederland. Wij zijn trots om hem aan onze zijde te hebben!”

Overeem’s besluit om de vechtsport achter zich te laten volgt op een schorsing van twaalf maanden die hij in maart ontving van de kickboksbond Glory vanwege het overtreden van de dopingregels. Deze schorsing kwam nadat Overeem positief testte op een verboden, niet-prestatiebevorderend middel na een gevecht tegen Badr Hari.

Tijdens zijn carrière daagde Overeem wereldkampioen Rico Verhoeven uit, maar dit gevecht heeft nooit plaatsgevonden vanwege zijn schorsing en zou sowieso niet op korte termijn zijn gebeurd. Overeem heeft wereldtitels gewonnen bij verschillende kickboksbonden, waaronder K-1, Strikeforce en Dream, en heeft ook in MMA gevochten.

Nu stapt hij dus in de politiek als lijstduwer voor BVNL. Overeem verklaarde: “Bij voldoende stemmen ga ik de Kamer in.” Zijn overgang naar de politiek markeert een nieuw hoofdstuk in zijn indrukwekkende carrière, waarin hij zich zal inzetten voor de toekomst van Nederland.