Young Thug
© Instagram (@youngthug)

YSL RICO-proces Young Thug na tien maanden juryselectie eindelijk van start

Na ruim tien maanden juryselectie en meer dan anderhalf jaar achter de tralies, staat de Amerikaanse rapper Young Thug eindelijk op het punt om zijn proces te starten.

De openingsverklaringen zullen aanvangen op maandag 27 november. Young Thug werd aanvankelijk begin 2022 gearresteerd als onderdeel van een grootschalige RICO-aanklacht tegen zijn label YSL. Terwijl bijna alle beklaagden in de zaak sindsdien deals hebben gesloten, blijven er nog slechts zes over, waaronder Thug en Yak Gotti, twee prominente figuren in de aanklacht.

Hoewel het proces nog moet beginnen, is er nu al sprake van drama tussen de rechter en de advocaten in de zaak. Er ontstond onenigheid nadat de rechter de advocaat van Thug streng berispte na diens opmerking dat het opnemen van een bepaalde getuige een ‘farce’ zou zijn. Deze opmerking kwam voort uit een frustrerend verhoor van een getuige die beweerde een bende-expert te zijn, waarbij de aanklager bijna elk gestelde vraagstuk betwistte. De advocaat van Yak Gotti had ook een soortgelijke ontmoeting met de rechter toen hij vragen stelde bij de rechtbankregeling, die de cliënten belette hun recht op vrij zicht op de jury uit te oefenen.

Het belooft een tumultueuze start van het proces te worden, waarbij niet alleen de aanklachten tegen Young Thug en Yak Gotti onder de loep worden genomen, maar ook de dynamiek tussen de rechter en de advocaten het proces markeert. Het proces werpt een schaduw op de wereld van de Amerikaanse rapscene, waar juridische kwesties steeds vaker een rol spelen in het leven van populaire artiesten.