Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Dua Lipa voor derde keer aangeklaagd wegens vermeende auteursrechtschending

De Britse popster Dua Lipa wordt opnieuw geconfronteerd met een aanklacht wegens schending van het auteursrecht met haar nummer Levitating.

Deze keer is het muzikant Bosko Kante die beweert dat Lipa en haar platenlabel Warner Music Group nooit toestemming hebben gekregen om een opname van zijn talkbox, een apparaatje dat geluidseffecten genereert, te gebruiken in een remix van het nummer. Volgens Kante hebben Lipa en Warner daarmee inbreuk gemaakt op zijn auteursrecht.

Kante beweert dat hij mondeling heeft ingestemd met het gebruik van zijn opname in de originele versie van het nummer, maar niet in de remix. Nu Lipa de opname toch in de remix heeft gebruikt, stelt Kante dat hij recht heeft op een schadevergoeding van maar liefst 20 miljoen dollar (18,2 miljoen euro). De aanklacht is ingediend in Los Angeles, Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat Dua Lipa wordt aangeklaagd wegens auteursrechtschending met haar hit Levitating. Eerder diende de reggaegroep Artikal Sound System een aanklacht in, die inmiddels is verworpen. Een andere zaak, van twee songwriters, loopt nog.

Levitating is een nummer van het album Future Nostalgia uit 2020 en heeft indrukwekkende 77 weken in de Billboard Hot 100 gestaan. Het succes van het nummer heeft echter ook geleid tot juridische geschillen over het gebruik van auteursrechtelijk beschermde materialen in de remix van het lied.

Dua Lipa en haar team hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de recente aanklacht van Bosko Kante. Het is afwachten hoe deze zaak zich verder zal ontwikkelen en welke juridische gevolgen dit zal hebben voor de betrokken partijen.