© Pexels / Pixabay

Chirurg per direct terug naar ziekenhuis na vergeten items in buik patiënt: Excuses en schikking van 15K

Een Britse arts maakte een ernstige fout tijdens een herniaoperatie door twee items in de buikholte van zijn patiënt achter te laten. De fout werd ontdekt toen de arts al onderweg naar huis was.

Tom Hadrys, een 63-jarige gepensioneerde ingenieur, onderging in 2016 een herniaoperatie in het Royal Sussex County Hospital. Na de operatie werd Hadrys wakker en kreeg hij van de arts te horen: “Het spijt me vreselijk. We hebben een fout gemaakt en ik moet je terugbrengen naar de operatiekamer.” De arts had tijdens de autorit naar huis beseft dat hij twee items in Hadrys’ buikholte had laten zitten: een stukje darm en een zakje voor staalafname.

De arts keerde terug naar het ziekenhuis om een tweede operatie uit te voeren en de items te verwijderen. Het ziekenhuis classificeerde het incident als een “nooit voorgekomen gebeurtenis” en startte een onderzoek. Hadrys’ herstel duurde langer door de fout, en in 2020 ontving hij een schikking van £15.000 en excuses van het ziekenhuis.

In het kader van een groter onderzoek naar medische fouten vertelt Hadrys nu zijn verhaal aan de BBC. Minstens 105 gevallen van vermeende medische nalatigheid door twee chirurgische teams van de University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust worden onderzocht.

Professor Katie Urch, Chief Medical Officer van het ziekenhuis, benadrukt dat chirurgische teams samenwerken en dat hun resultaten voortdurend worden gecontroleerd. “Wanneer onze zorg niet aan onze hoge normen voldoet, ondernemen we onmiddellijk actie om te leren en te verbeteren,” aldus Urch.

Hadrys zegt dat hij nog steeds lijdt onder de gevolgen van de fout. “Ik heb nu een zwakke buik en kan niets zwaars tillen,” vertelt hij. Ondanks de blijvende impact, noemt hij de arts niet bij naam om juridische redenen.