Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Rijkste man van China (Jack Ma) verliest helft mega vermogen na kritische speech

De Chinese techondernemer Jack Ma heeft de afgelopen drie jaar de helft van zijn vermogen verloren, nadat hij een kritische speech hield waarin hij kritiek uitte op het beleid van de Chinese regering. Ma, voorheen de rijkste Aziaat, verloor maar liefst 61 miljard dollar (55 miljard euro).

Jack Ma is vooral bekend als de oprichter van Alibaba, het bedrijf achter de populaire webwinkel AliExpress, en Ant Group, het bedrijf achter de bekende betaaldienstverlener AliPay. In 2020 had hij nog een vermogen van 61,2 miljard dollar.

In datzelfde jaar plande Ma de beursgang van Ant Group, die destijds de grootste beursgang aller tijden had moeten worden. Echter, vlak voor de geplande beursgang hield Ma een toespraak waarin hij kritiek uitte op Chinese toezichthouders en banken. Deze kritische uitspraken zorgden ervoor dat de Chinese autoriteiten ingrepen. De beursgang werd geannuleerd en Ma moest zijn Ant Group opsplitsen, waarna hij ook aftrad als topman van het bedrijf.

Na het annuleren van de beursgang verdween Ma zelfs enkele maanden uit het openbaar, wat geruchten voedde dat hij mogelijk was vastgezet. Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er precies in die periode is gebeurd, is Ma inmiddels weer regelmatig in het openbaar gezien.

De turbulentie rondom Ma en Ant Group had ook gevolgen voor de marktwaarde van Alibaba. Het aandeel van het bedrijf is nu nog maar een derde waard in vergelijking met de waarde in 2020.

Als gevolg van al deze gebeurtenissen heeft Jack Ma flinke klappen gekregen op financieel gebied. Volgens nieuwsdienst Bloomberg heeft de 58-jarige ondernemer nu nog een vermogen van 30 miljard dollar, wat minder is dan de helft van zijn vermogen vlak voor zijn kritische speech en de geannuleerde beursgang in het najaar van 2020.