Platenmaatschappijen klagen AI-bedrijven aan voor zonder toestemming gebruik muziek

Een koepelorganisatie van de grootste platenmaatschappijen ter wereld heeft maandag twee AI-bedrijven in de Verenigde Staten aangeklaagd.

Suno en Udio zouden zonder toestemming veel muziek van de labels hebben gebruikt om hun AI-tool te trainen.

Aanklacht en Bedrijfspraktijken

Suno en Udio maken gebruik van kunstmatige intelligentie om het proces van muziekcreatie te automatiseren. Gebruikers kunnen een korte opdracht invoeren, zoals “maak een elektropopnummer over aardbeien”, waarna de software binnen enkele seconden een natuurlijk klinkend muziekstuk genereert.

Om deze AI-tools te trainen, zouden de bedrijven een grote hoeveelheid muziek van Universal Music, Warner Music Group en Sony Music Entertainment hebben gebruikt zonder toestemming. De Recording Industry Association of America (RIAA), een koepelorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de ontwikkelaars van deze tools.

Eisen van de RIAA

De RIAA eist forse schadevergoedingen voor het onrechtmatig gebruiken van auteursrechtelijk beschermde muziek. Ze willen maximaal 150.000 dollar (bijna 140.000 euro) per geschonden werk zien. Dit bedrag zou in totaal kunnen oplopen tot miljarden dollars.

Reactie uit de Muziekindustrie

Eerder dit jaar ondertekenden artiesten zoals Pearl Jam, Imagine Dragons, Billie Eilish, Stevie Wonder en Nicki Minaj samen met zo’n tweehonderd andere artiesten een open brief waarin ze het “roofzuchtige” gebruik van AI veroordeelden.

Deze zaak onderstreept de groeiende spanningen tussen de muziekindustrie en de ontwikkelaars van AI-tools, waarbij de bescherming van auteursrecht en de ethische implicaties van AI-ontwikkeling centraal staan.