OpenAI (ChatGPT) stopt met gebruik van Sky, stem die lijkt op Scarlett Johansson, na kritiek

OpenAI heeft aangekondigd te stoppen met het gebruik van de virtuele stem genaamd Sky, die sterk lijkt op die van Scarlett Johansson, na klachten van de actrice zelf.

De stem van Sky werd geïntroduceerd als onderdeel van een verbeterde versie van ChatGPT, maar al snel merkten gebruikers op dat de stem erg leek op die van Johansson. Dit leidde tot vragen over hoe de stemmen voor ChatGPT waren gekozen, met name die van Sky. OpenAI heeft aangekondigd het gebruik van Sky te onderbreken terwijl ze deze vragen beantwoorden.

Johansson heeft gereageerd op het gebruik van haar stem zonder haar toestemming en zegt geschokt en boos te zijn. Ze heeft juridische stappen ondernomen en advocaten ingeschakeld om opheldering te krijgen over hoe de stem tot stand is gekomen. Johansson benadrukt dat in een tijd van zorgen over deepfakes en bescherming van identiteit, duidelijkheid over deze kwesties essentieel is.

OpenAI-directeur Sam Altman heeft ontkend dat het bedrijf heeft geprobeerd de stem van Johansson te imiteren. Hij beweert dat de stem van Sky van een andere acteur is en dat het nooit de bedoeling was om op die van Johansson te lijken. Als gebaar van respect heeft OpenAI besloten het gebruik van de stem van Sky stop te zetten, maar het is niet duidelijk of de AI-stem in de toekomst zal terugkeren.

De kwestie werpt vragen op over de grenzen van AI-gebruik en de rechten van individuen, en benadrukt de noodzaak van transparantie en respect voor privacy en identiteit in de ontwikkeling van AI-technologieën.