Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Juridische Strijd rondom naam ‘The Neptunes’ tussen Pharrell Williams en Chad Hugo

Pharrell Williams en Chad Hugo, het brein achter het ooit onafscheidelijke producersduo The Neptunes, staan tegenover elkaar in de rechtbank over het recht om de naam The Neptunes te gebruiken. Deze ontwikkeling komt meer dan twintig jaar na het vormen van hun succesvolle samenwerking.

Volgens juridische documenten aangehaald door Billboard, beschuldigt Hugo zijn voormalige partner Williams ervan te proberen het exclusieve recht op de naam en het handelsmerk van The Neptunes “op frauduleuze wijze” te verkrijgen. Dit zou een schending zijn van hun eerdere overeenkomst om alle inkomsten gelijk te verdelen. Hugo beweert dat Williams acties om hem uit te sluiten van de handelsmerkaanvragen als fraude beschouwd kunnen worden.

Williams, wiens hits zoals ‘Happy’ wereldwijde bekendheid hebben gekregen, is naar verluidt verrast door de aanklacht. Zijn vertegenwoordiger beweert dat Williams heeft geprobeerd contact op te nemen met Hugo met het doel om het eigendom en het beheer van het handelsmerk samen te delen. Deze stappen zouden genomen zijn om te voorkomen dat het handelsmerk in handen van derden zou vallen.

Echter, Hugo’s advocaat stelt dat de ingediende papieren door Williams een ander verhaal vertellen. Ze argumenteren dat als Williams werkelijk van plan was Hugo op te nemen in de aanvraag, hij het handelsmerk had moeten registreren onder hun gezamenlijke bedrijf, in plaats van op zijn eigen naam.

The Neptunes, verantwoordelijk voor het produceren van grote hits zoals ‘Hot in Herre’ van Nelly en ‘Hollaback Girl’ van Gwen Stefani, hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekindustrie. Hun bijdrage aan de muziek werd in 2002 bekroond met een plaats in de Songwriters Hall of Fame en in 2004 wonnen ze de Grammy voor beste producer van het jaar. De huidige juridische strijd werpt echter een schaduw over hun gezamenlijke nalatenschap.