Internationale iconen eisen vrijlating ter dood veroordeelde Iraanse rapper Toomaj Salehi

Een krachtige oproep tot gerechtigheid heeft de internationale cultuurwereld bereikt, met beroemde namen zoals Sting en Coldplay die zich verenigen in solidariteit met de Iraanse rapper Toomaj Salehi. Salehi werd veroordeeld tot de doodstraf in Iran vanwege zijn deelname aan de anti-overheidsprotesten in 2022.

Zijn arrestatie volgde op zijn openlijke steun voor de protestbeweging, die werd aangewakkerd door de tragische dood van Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw. Haar overlijden leidde tot maandenlange protesten tegen het regime, die hard werden onderdrukt.

Oorspronkelijk werd Salehi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, maar vorige maand werd hem plotseling de doodstraf opgelegd. In een daad van solidariteit hebben vooraanstaande artiesten en culturele figuren, waaronder Margaret Atwood, Jade Thirlwall van Little Mix en Sir Ben Okri, een verklaring ondertekend waarin zij oproepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vernietiging van het doodvonnis en de vrijlating van Salehi.

De verklaring, opgesteld door Index on Censorship en gesteund door verschillende mensenrechtenactivisten, benadrukt het belang van kunst als kritisch instrument en de noodzaak om autoriteit uit te dagen. Als kunstenaars en culturele leiders staan zij zij aan zij met Salehi, en eisen zij gerechtigheid en vrijheid voor hem en alle anderen die worden onderdrukt voor hun kunst en overtuigingen.