Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Britse rapper Wiley verliest koninklijke onderscheiding na antisemitische uitspraken

De Britse rapper Wiley ziet zijn koninklijke onderscheiding verdwijnen, een erkenning die hem in 2017 werd toegekend door Koningin Elizabeth voor zijn bijdragen aan de muziek.

Koning Charles heeft deze stap gezet naar aanleiding van een reeks antisemitische tweets uit 2020, die volgens de autoriteiten “schade hebben berokkend aan het systeem van koninklijke onderscheidingen”.

In de controversiële tweets noemde Wiley Joden onder andere “slangen” en “lafaards”, beschuldigde hij hen van het voeren van een oorlog tegen zwarte mensen en betrok hen bij de slavenhandel. Zijn halfhartige excuses en latere herhaling van beledigende uitingen leidden tot wereldwijde verontwaardiging en zelfs een Twitter-boycot onder de hashtag #NoSafeSpaceForJewHate.

Wiley, eerder geëerd als lid van de Order of the British Empire, bood excuses aan voor zijn antisemitische tweets, die hij toeschreef aan een conflict met zijn Joodse manager. Echter, de herhaling van beledigingen na zijn excuses resulteerde in een schorsing van zijn Twitter-account.

Het besluit van Koning Charles om de koninklijke onderscheiding in te trekken, wordt verwelkomd door organisaties zoals de Britse Campaign Against Antisemitism. Zij zien het als een rechtvaardige reactie op jarenlange confrontaties met Wiley over de ernstige gevolgen van zijn antisemitische uitlatingen.