© Pexels / Pixabay

Advocaten Taylor Swift nemen stappen tegen student die vluchtgegevens privéjet deelt

De advocaten van Taylor Swift hebben gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen Jack Sweeney, een student die verantwoordelijk is voor sociale media-accounts die de vluchtgegevens delen van vliegtuigen en helikopters van rijke individuen, waaronder Swift.

Sweeney, een student aan de University of Central Florida, heeft een brief ontvangen waarin een dwangsom wordt aangekondigd. Taylor Swift’s advocaten beschouwen zijn acties als roekeloos en benadrukken het belang van persoonlijke veiligheid, vooral na recente incidenten van stalking.

Sweeney beheert al geruime tijd accounts die informatie delen over de vluchten van rijke eigenaren, gebaseerd op openbaar beschikbare gegevens. Zijn activiteiten kwamen eerder in het nieuws, onder meer toen hij Russische oligarchen volgde na de invasie van Oekraïne en toen Elon Musk kritiek uitte op het volgen van zijn privéjet. Het debat over de vrijheid van meningsuiting kwam op gang toen Sweeney’s account offline werd gehaald door X (voorheen Twitter).

De student blijft volhouden dat hij legaal handelt door gebruik te maken van openbare gegevens en benadrukt dat zijn informatie geen persoonlijke details onthult over wie aan boord van de vliegtuigen is of waar passagiers na aankomst naartoe gaan.