Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Adidas verkoopt voor ruim 500 miljoen euro aan Yeezy sneakers, nieuwe verkoopronde verwacht

Sneaker-liefhebbers hebben de afgelopen periode voor maar liefst 508 miljoen euro aan Yeezy-sneakers besteld bij adidas.

Deze iconische sportschoenen waren overgebleven na het beëindigen van de samenwerking tussen het Duitse sportmerk en de beroemde rapper en modeontwerper, voorheen bekend als Kanye West.

De langdurige en succesvolle samenwerking tussen de muzikant en het sportmerk kwam tot een abrupt einde nadat Ye zich schuldig maakte aan antisemitische uitspraken. Hierdoor bleef adidas achter met een aanzienlijke voorraad Yeezy-sneakers.

In mei van dit jaar besloot adidas een deel van deze restpartij in de verkoop te doen, en de reacties waren overweldigend. Binnen korte tijd vlogen er maar liefst vier miljoen paar sneakers over de toonbank, goed voor een totale opbrengst van ruim een half miljard dollar, zo melden anonieme bronnen aan de Britse zakenkrant Financial Times. Adidas heeft het nieuws nog niet officieel bevestigd, in afwachting van de publicatie van hun kwartaalresultaten.

Een belangrijk deel van de opbrengst zal naar goede doelen gaan, zoals eerder door adidas aangekondigd. Onder andere organisaties die zich inzetten tegen antisemitisme en het Philonise and Keeta Floyd Institute for Social Change, opgericht door de nabestaanden van George Floyd, die in 2020 omkwam door politiegeweld en wereldwijde protesten teweegbracht, zullen ondersteund worden.

Het exacte bedrag dat aan goede doelen zal worden gedoneerd, is nog niet bekendgemaakt. Ook moet er rekening worden gehouden met contractuele verplichtingen aan Ye, wat betekent dat een deel van de opbrengst naar hem zal gaan. Daarnaast heeft adidas fondsen gereserveerd om de kosten te dekken die gepaard gaan met het beëindigen van de samenwerking, zoals ontslagvergoedingen, juridische kosten en het sluiten van fabrieken.

Het lijkt erop dat adidas de komende tijd nog meer Yeezy-sneakers zal verkopen, wat ongetwijfeld de aandacht van sneakerfanaten zal trekken.