Adidas gaat weer Yeezy schoenen verkopen en samenwerking aan met Kanye West

Adidas gaat weer Yeezy schoenen verkopen met Kanye West.

Adidas keert terug naar de samenwerking met rapper Ye, voorheen bekend als Kanye West, en zal eind deze maand beginnen met de verkoop van een deel van de Yeezy-sneakers. Het Duitse sportmerk zal een onbekend deel van de opbrengst doneren aan een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van racisme en antisemitisme.

De samenwerking tussen Adidas en de Amerikaanse rapper werd eind oktober verbroken nadat Kanye West antisemitische berichten op sociale media had geplaatst. Deze breuk had naar verwachting tot gevolg dat Adidas ongeveer een half miljard euro aan omzet zou mislopen in 2023. Daarnaast bleef het bedrijf achter met een voorraad van onverkochte Yeezy-sneakers ter waarde van 1,2 miljard euro in hun magazijn.

Bjørn Gulden, de CEO van Adidas, ziet de verkoop van de schoenen als “de beste oplossing, omdat het respect toont voor de reeds geproduceerde schoenen, het voorraadprobleem oplost en een positieve impact zal hebben binnen onze gemeenschappen”, aldus Gulden.

In het eerste kwartaal van dit jaar leed Adidas aanzienlijke verliezen in Noord-Amerika, China en Europa, mede als gevolg van het ontbreken van de verkoop van de Yeezy-sneakers. Het bedrijf meldde dat er honderden miljoenen euro’s aan omzet verloren zijn gegaan in deze periode.

Met de hernieuwde samenwerking hoopt Adidas niet alleen het financiële verlies te compenseren, maar ook een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door een deel van de opbrengst te doneren aan een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van racisme en antisemitisme, wil Adidas een krachtig signaal afgeven en zich inzetten voor een inclusievere samenleving.

De verkoop van de Yeezy-sneakers zal naar verwachting een grote impact hebben op zowel de populariteit van de schoenen als op de inspanningen van Adidas om positieve veranderingen te bevorderen. Fans van de Yeezy-lijn kunnen binnenkort dus weer uitkijken naar nieuwe releases en tegelijkertijd bijdragen aan een belangrijke zaak.