‘Joost Klein maakte dreigende beweging naar cameravrouw’

AVROTROS heeft een verklaring afgegeven over het incident dat zich donderdagavond heeft voorgedaan rondom Joost Klein.

De omroep stelt dat Klein “tegen duidelijk gemaakte afspraken” is gefilmd door een cameravrouw, nadat hij het podium had verlaten tijdens de halve finale. Hij had aangegeven niet gefilmd te willen worden. Toen de cameravrouw toch bleef filmen, maakte Klein volgens de verklaring een “dreigende beweging” naar haar, zonder haar daadwerkelijk aan te raken.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat Joost de cameravrouw niet heeft aangeraakt”, aldus de omroep. Het incident werd vervolgens gemeld bij zowel de EBU als de politie. AVROTROS zegt uitgebreid te hebben overlegd met de EBU en verschillende oplossingen te hebben voorgesteld. Desondanks heeft de EBU besloten om Joost Klein te diskwalificeren voor het Eurovisie Songfestival.

De omroep beschouwt deze maatregel als zeer zwaar en disproportioneel. “We hechten veel waarde aan goede omgangsvormen, maar het uitsluiten van Joost staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident.” Als gevolg van de diskwalificatie zal Klein vanavond niet kunnen deelnemen aan de finale van het 68e Eurovisie Songfestival in Malmö.