Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Oprichter Eagles probeert via rechter teksten iconische hits (Hotel California) terug te krijgen

In een opmerkelijke juridische wending heeft Don Henley, mede-oprichter van Eagles, persoonlijk getuigd in een rechtszaak om handgeschreven songteksten terug te krijgen.

Henley beweert dat de teksten, waaronder die van de wereldhit “Hotel California”, onrechtmatig in handen zijn gekomen van verzamelaars die de documenten wilden verkopen.

In de rechtbank van New York benadrukte de 76-jarige zanger/drummer dat de teksten voornamelijk aantekeningen zijn die leidden tot de totstandkoming van de nummers. Hij verklaarde nooit bedoeld te hebben ze aan het publiek te tonen, omdat het een persoonlijk en privéproces was. “Ik zou ze nog steeds niet aan iemand laten zien,” voegde Henley eraan toe.

De zaak, gestart na de beschuldiging van drie mannen die worden aangeklaagd voor het onrechtmatig bezitten en verkopen van ongeveer honderd pagina’s Eagles-manuscripten, omvat niet alleen “Hotel California” maar ook vroege versies van andere beroemde Eagles-nummers zoals “Life in the Fast Lane” en “New Kid in Town.”

Volgens een hoogleraar rechten aan de universiteit van Illinois is deze zaak zeldzaam, omdat soortgelijke kwesties vaak eindigen in een schikking achter gesloten deuren. De drie mannen beweren echter onschuldig te zijn en beweren legaal in het bezit te zijn gekomen van de songteksten, terwijl ze beweren dat hun reputatie onterecht wordt aangetast. De juridische strijd rond deze waardevolle manuscripten lijkt nog verre van beslecht.