© Pexels

Schandaal in Kameroens voetbal: 62 spelers geschorst wegens leeftijdsfraude

Het Kameroense voetbal is opgeschrikt door een groot schandaal, waarbij 62 spelers zijn geschorst wegens het liegen over hun leeftijd.

Onder hen bevindt zich ook Wilfried Nathan Doualla, een veelbelovende middenvelder die onlangs aanwezig was bij de Afrika Cup.

De geschorste spelers komen uit voor vijftien verschillende clubs en hebben veelal dubbele identiteitsbewijzen gebruikt. De Kameroense voetbalbond heeft hen een schorsing van zes wedstrijden opgelegd.

Doualla werd beschouwd als een groot talent in Kameroen, maar het bleek dat hij zich voordeed als een 17-jarige, terwijl hij eigenlijk 31 jaar oud is. Hoewel hij mee was naar de Afrika Cup, kwam hij niet in actie tijdens het toernooi.

Volgens Ernest Obama, de woordvoerder van bondsvoorzitter Samuel Eto’o, is leeftijdsfraude een wijdverspreid probleem, vooral omdat Afrikaanse talenten vaak pas laat worden ontdekt. Door een valse leeftijd op te geven, denken ze meer kans te maken op een doorbraak.

“Het is een algemeen probleem in Kameroen”, aldus Obama tegen L’Équipe. “Gelukkig heeft de regering actie ondernomen met verschillende identificatiecampagnes in het hele land.”

Leeftijdsfraude is niet alleen in Kameroen een probleem, maar ook in andere Afrikaanse landen is het al langer een kwestie van zorg.