© Pexels/Pixabay

Gevangenisstraf voor per ongeluk doodschieten vriend tijdens opname rap video in Amsterdam

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het doodschieten van een vriend tijdens de opnames van een rap videoclip in Amsterdam.

De dader besloot om op 28 januari 2020 een clip op te nemen in een woning in Amsterdam. Zijn vriend, een fotografiestudent, zou de videoclip opnemen. De verdachte nam een eigen vuurwapen en munitie mee om te gebruiken in de video. Hoe hij aan dat vuurwapen is gekomen wil hij niet zeggen. Wel dat hij er geen instructies bij had gekregen.

De sfeer bij het maken van de videoclip was volgens de man goed en gezellig. Er was geen sprake van ruzie of iets dergelijks. Tijdens de opnames richtte hij het vuurwapen op de camera en haalde de trekker over. Een kogel raakte het slachtoffer die achter de camera stond in zijn borst. De verdachte had voor het schieten niet of niet voldoende gecontroleerd of de patroonhouder leeg was. Er zaten nog minstens vijf patronen in het wapen, aldus de officier van justitie.

Het OM verwijt de verdachte doodslag op het 26-jarige slachtoffer. Er zou volgens de officier geen sprake zijn van een ongeluk omdat de verdachte bewust het risico heeft genomen op de dood van het slachtoffer. De rechtbank heeft de 22-jarige man nu veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ondanks zijn leeftijd is de verdachte op advies van de reclassering als minderjarige gestraft en heeft twee jaar jeugddetentie opgelegd gekregen.