Cel voor schietpartij na ruzie in Winterwijkse rapscene om reactie op YouTube

De rechtbank heeft een man veroordeeld voor een celstraf na een schietpartij waarbij er geschoten werd op de politie. Aanleiding voor de ruzie was een conflict in de Winterwijkse rapscene.

Op 8 of 9 december 2018 zijn twee verdachten op een feest bij één van hen thuis in Winterswijk. Een derde verdachte, de vriendin van de 22-jarige man uit Winterswijk, belt hem op als ze ontdekt dat er een tekst in haar voordeur is gekrast. Ze ziet twee mannen in het trappenhuis. De tekst op de deur is eerder door iemand onder een video van de verdachte op YouTube geplaatst. Uit het dossier blijkt, volgens de rechtbank, dat er al langer een langlopend conflict is dat zich afspeelt in de Winterwijkse rapscene.

De mannen gaan verhaal halen en dan gaat het mis. Op een gegeven moment wordt er een vuurwapen gehaald en geschoten. De politie is op dat moment al aanwezig en de agenten worden ook beschoten. Er wordt teruggeschoten waarbij de vriendin van de schutter wordt geraakt. De twee slaan vervolgens op de vlucht.

De verdachte die schoot verklaarde tijdens het proces dat hij niemand wilde verwonden. Hij wilde naar eigen zeggen de mannen alleen maar bang maken. Ook wist hij niet dat hij op agenten schoot. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging, door te concluderen dat niet vaststaat dat verdachte bewust op politieagenten heeft geschoten. De man heeft een celstraf van 6 jaar opgelegd gekregen. Zijn vriendin is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 80 uur. Zij had een vuurwapen met bijbehorende demper en munitie in haar bezit. De medeverdachte die een bijdrage leverde aan de gewelddadige afpersing heeft 13 maanden cel opgelegd gekregen. Hij gebruikte eerder bij de opnames van een videoclip een echt vuurwapen. Ook hiervoor is hij veroordeeld.